utorok 11. júna 2013

Čo je Bakerova cysta?


 Tiež známy ako popliteální cysty alebo "hrče-koleno", je Bakerovho cysta spôsobená neobvyklú kolekciu synoviálnej tekutiny, ktorá normálne maže kolenného kĺbu. Cysty sa tvoria v dôsledku zvýšenia množstva synoviálnej tekutiny, čo má za následok zvýšenie tlaku v kĺbe. Po čase, bude tento prebytok tekutiny vydutie smerom k zadnej časti kolena, ktoré tvoria cysty.

Často sa stáva, cysty dochádza v dôsledku zranenia alebo iného ochorenia, proces, ktorý sa odohráva v kolene, ktoré spôsobí, že zvýšenie v synoviálnej tekutine. Niektoré z najčastejších príčin sú osteoartróza, reumatoidná artritída a ruptúry menisku, ale môže byť videný s inými podmienkami.

Človek môže mať cysty a nikdy nenahlási žiadne príznaky. Častejšie sú stuhnutosť a opuch na zadnej strane kolena hlásený, čo spôsobuje nepohodlie a zníženie aktivity. To môže byť možné, aby cítiť cystu pod kožou. Občas sa môže Bakerovho cysta prasknúť, čo bude mať za následok opuchy, modriny a bolesť za kolená a lýtka. Väčšina ľudí zistí, že majú Bakerovho cysta nepríjemnosť, ale nie niečo, čo potrebuje lekársku pomoc.

Ak Bakerovho cysta vyvoláva obavy, je to vždy dobrý nápad mať lekárske vyšetrenie na vylúčenie ďalších závažných stavov. Váš lekár Ortopedické bude hľadať balón-ako vak na zadnej strane kolena. Významným faktorom pre lekárov bude diferencovať pekár cysty z hlbokej žilovej trombózy (hlboká žilová trombóza) alebo krvná zrazenina. Krvné zrazeniny môžu byť život ohrozujúce a vyžaduje okamžitú lekársku pomoc.

X-lúče koleno bude vykonaná sa pozrieť na podmienky, ako je artritída a vylúčiť ďalšie problémy. MRI je niekedy vykonáva za účelom potvrdenia ruptúr menisku alebo iné poškodenie mäkkých tkanív. Obvykle sa pacient s diagnózou primárneho stavu, ako je artritída, ktorá je príčinou sekundárne Cysta Bakera. Ortopéd bude pravdepodobne považovať primárny stav a Bakerovho cysta zlepší súčasne, bez akéhokoľvek ďalšieho zásahu. Ak sa to nepodarí, že to tak môže byť cysta vypustiť ihlou aspiračná. Cysty je chirurgicky odstrániť iba v prípade veľmi veľké, bolestivé alebo ak nie je so žiadnou inou liečbou. Cysty môžu sa opakovať po odstránení a operácia môže spôsobiť viac problémov, než bolo zamýšľané.

Rovnako ako u iných zdravotný problém, je dôležité poradiť sa s kvalifikovaným lekárom, ktorý môže liečiť stav správne. Pekárske Cysty môže byť zhoršenie, ale môžu byť v prvom rade liečiť nechirurgický starostlivosťou.